MINISTAR CAPPELLI VOLI VIR

Djelatnici Vir turizma Mate Čulina i Srđan Liverić na Alpe-Adria turističkom sajmu u Ljubljani održat će prezentaciju otoka Vira

MINISTAR TURIZMA GARI CAPPELLI I DIREKTORICA LJUBLJANSKOG HTZ-a METKA BRADETIĆ VOLE VIR

Šarmu virske turističke ponude, djelatnicima Turističke agencije Vir turizam Mati Čulini i Srđanu Liveriću te štandu Vir turizma, nisu u Ljubljani odoljeli ministar turizma Gari Cappelli i direktorica ureda Hrvatske turističke zajednice u Ljubljani Metka Bradetić. Druženje Virana s ministrom Cappellijem i direktoricom Bradetić dogodilo se na najznačajnijem međunarodnom turističkom sajmu u Ljubljani Alpe-Adria, dan uoči predstavljanja otoka Vira, njegovih ljepota i turističke ponude.
- Ministru Cappelliju darovali smo naše proizvode iz marketinške kampanje I love Vir, upoznali ga s našim aktivnostima te se s njim i direktoricom Bradetić, koja je dugogodišnja prijateljica otoka Vira, ugodno družili - kaže Liverić iz virske destinacijske kompanije, uz napomenu kako je ovogodišnji Alpe-Adria turistički sajam već prvog dana privukao znatno više izlagača i posjetitelja nego ranijih godina. Tematski je posvećen aktivnom turizmu u prirodnom okruženju i kamping gostima koji na destinaciju dolaze kamperima i karavanama, ali i svim ljubiteljima turizma i turističke djelatnosti. Ove godine u ljubljanskom Exhibition and Convention centru sajam Alpe-Adria slavi 30. obljetnicu postojanja, što je u masovnom odazivu, u prvom redu slovenskih posjetitelja, agencija i turoperatora, dobra prilika da se još jednom potvrdi sjajan status koji otok uživa kod sjevernih susjeda.
- Slovenci su naši najznačajniji gosti na Viru, oni ga zaista vole te posjeduju mnoštvo kuća za odmor na otoku. Zato se i mi u Ljubljani osjećamo kao kod kuće - ukazuje Čulina na činjenicu kako su gosti iz Slovenije u 2018. ostvarili najveći broj noćenja među turistima iz inozemstva. Tako je prošle turističke godine na Viru ostvareno čak 280.857 noćenja slovenskih gostiju uz rast 27,5 posto (220.206 u 2017.), dok je turističke dolaske ostvarilo 18.292 turista iz Slovenije, također uz rast od 21,7 posto (u 2017. bilo je 15.037 dolazaka). U apsolutnim brojkama Slovenci su prvi strani gosti po noćenjima s 24,1 posto od svih noćenja stranaca te 11,1 posto od svih noćenja na otoku, dok su po dolascima drugi iza Mađara. U ukupnim dolascima stranaca gosti iz Slovenije sudjelovali su s 16,2 posto, dok su u ukupnom prometu izraženom turističkim dolascima sudjelovali s 11,8 posto. No više od statistike o neraskidivoj vezi Slovenije i Hrvatske, odnosno slovenskih turista i otoka Vira, govore nebrojeni prijateljski odnosi, kao i obiteljske, sportske i kulturne veze koje postoje. Na otoku Viru kuće za odmor tako imaju brojni poznati slovenski sportaši poput nogometnog profesionalca i reprezentativca Slovenije Roberta Berića i jedriličarskog olimpijca Franca Najdiča, dok je slavni skijaški skakač i svjetski prvak Robert Kranjec svoje ljeto i odmor uoči Olimpijskih igara proveo na Viru. S druge strane, jedna od najuzbudljivijih i najekskluzivnijih međunarodnih promocija Vira održana je prije točno tri godine upravo u Sloveniji, kada su spektaklu u ljubljanskom Sheratonu nazočili svi najznačajniji ljubljanski i slovenski predstavnici turizma, gospodarstva i medija.   


Foto: Ministar Cappelli i direktorica Bradetić s Čulinom i Liverićem / Prizori s turističkog sajma u Ljubljani i sa štanda Vir turizma