NASTUP BRASS BANDA IZ MAĐARSKE

Gostovanje mađarskog Brass Banda „DoZe“ na Viru

SVIRALA SE ABBA I GLAZBENA TEMA IZ ROCKYJA ...

Lijepa večer u petak na Trgu svetog Jure i nešto drukčija glazbena ponuda: puhački orkestar iz prijateljskog grada Dombóvára – Dombóvári Zenész Egyesület ili skraćeno „DoZe“ – gostovao je na otoku Viru i održao jednosatni koncert izvodeći razne etno, klasične i pop standarde. Vječne stvari od neponovljivog švedskog benda „ABBA“, popularne teme iz filma „Rocky“ poput „Gonna fly now“ te trenskripti klasičnih komada ili mjuzikla, Mađari su izveli na velikoj pozornici „Virskog ljeta“ suvereno vladajući duhom originala, a posebna atrakcija za sve goste otoka Vira bila je njihova spontana svirka u predvečerje na rivi uz virski Muja.
Mađarski Brass Band gostuje više dana na Viru posredstvom izabranog predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Dombóváru Gábora Varga-Stadlera te temeljem višegodišnje suradnje Mađara s predstavnicima veterana Nogometnog kluba „Mornar“.
Prigodnu riječ uoči svirke održali su direktor općinskog poduzeća „Vir turizam“ Željan Kalac i dirigent Brass Banda „DoZe“ János Balaskó pozdravivši publiku i izrazivši zadovoljstvo nastupom na otoku. Mađarski glazbenici kontinuirano djeluju od 2007. godine s vrlo raznolikim repertoarom: sviraju marševe, njemačku etničku glazbu, transkripte klasičnih komada, mjuzikla i obradu pop glazbe, a nastupali su u Budimpešti, Pečuhu, Kaposváru te na festivalima u Rumunjskoj i Njemačkoj. Ovo im je bilo prvo gostovanje na otoku Viru.