VIRSKE MAŠKARE 2017.

Od 28. siječnja do 28. veljače spektakularne „Virske maškare“

SVIRAJU GUSTAFI, DOLAZE MEĐUNARODNE POVORKE, DJEČJI KARNEVALIĆ I PALI SE KARNEVAL! PET TJEDANA NAJLUĐE ZABAVE!

Za desetak dana na otoku Viru svečano će se uz primopredaju ključeva općinske vlasti proglasiti Maškarana Republika, a potom će Vir sljedećih pet tjedana biti prepušten ludorijama, zabavi i luckastoj međunarodnoj povorci maškara iz cijele Hrvatske, Slovenije, Češke i Slovačke, potom karnevalu za djecu, tradicijskim virskim maškarama i paljenju Karnevala te neizostavnim koncertnim uzbuđenjima.
Tako već na otvaranju manifestacije „Virske maškare“ 28. siječnja – koja je u svom tradicijskom obliku jedna od najstarijih u Zadarskoj županiji – sviraju kraljevi dobrog zvuka i nesputane zabave, vodnjanski „Gustafi“, a nastupit će i cirkuska atrakcija „Razbibriga“ iz Samobora i Zagreba sa spektakularnim vatrenim programom. Načelnik Kristijan Kapović predat će te večeri ključeve vlasti prvom među jednakima, Velikom meštru „Virskih maškara“ Miroslavu Glavanu, a on će po tradiciji i uspostavljanju Maškarane Republike obećati sve i svašta. 
Sljedeća subota 4. veljače – kao i sve druge s programom na virskoj Ljetnoj pozornici uz restoran „Kotarina“ – rezervirana je za šašavi „Vir Fešn Najt“ kojega će u biranju najbolje maškarane manekenke voditi Toto & Kraljice. Treći tjedan počet će 11. veljače atraktivnim i raskošnim karnevalskim igrama s prebogatim nagradnim fondom, a za dobro raspoloženje zadužena je zadarska grupa „Vista“.
U petak 17. veljače organizira se „Virski karnevalić“ koji je prošle godine u svom prvom izdanju okupio oko 330 sudionika iz svih dječjih vrtića Zadarske županije, a dan kasnije 18. veljače kroz Vir će u ludom defileu proći velika međunarodna karnevalska povorka. Prošle godine bilo je više od 500 sudionika povorke, a apsolutni pobjednici, etnografsko društvo i skupina „Cigani“ iz Dornave, obećali su kako ove godine kao prava europska atrakcija dolaze po nove pobjedničke pršute, vina, šunke i ostale nagrade. Svira zadarska grupa „Modus“. 
25. veljače dolazi estradna zvijezda Maja Šuput uz gastro stol i tematsku večer posvećenu tradicijskim virskim maškarama, a za sladokusce to znači: virski juneći gulaš! U nedjelju 26. veljače uz „Tempo Band Zadar“ po Viru će krstariti tradicijske virske maškare posjećujući Virane po naseljima u njihovim domovima od jutra do mraka, dok je najspektakularniji program po običaju rezerviran za utorak 28. veljače. Posljednjeg dana „Virskih maškara“ javno će se osuditi i spaliti virski Karneval, a potom će popularni Jasmin Stavros pokazati zašto je nazvan jednim od – kraljeva zabave. Petotjednu manifestaciju „Virske maškare 2017.“ sa sloganom „Život je karneval. Maškare su na Viru“ organiziraju destinacijska menadžment kompanija „Vir turizam“ i Udruga „Vizera“ uz sponzorstvo Općine Vir. Svi koncerti, druženja, zabava i cjelokupan program „Virskih maškara 2017.“ odvijat će se na Ljetnoj pozornici uz restoran „Kotarina“.