2. MEĐUNARODNE KARNEVALSKE POVORKE

PALE SU MASKE NA VIRU: Neviđeni spektakl i još veći skandal!

GLAVNU NAGRADU NA 2. MEĐUNARODNIM KARNEVALSKIM POVORKAMA DOBILA JEDINA SKUPINA BEZ MASKI!

Neviđeni spektakl na Viru! Show pod maskama! Korumpirani žiri! Prijetnje iz zasjede! – svašta se sinoć dogodilo na Viru na 2. Međunarodnim karnevalskim povorkama s oko 500 maškaranih sudionika iz Češke, Slovenije, Rijeke, Karlovca, Like i Dalmacije! Povorke su se postrojile na rivi, obišle virsko naselje Centar i potom se plesom i pjesmom pokazale pred žirijem koji je bodovanjem ocijenio njihove nastupe. Gdje je ovdje pravna država? – pitali su se ogorčeni sudionici nakon što su prebrojeni i prekrojeni glasovi.

Tako je jedina skupina bez maski na povorkama, „Dedi“ iz perušićkog Donjeg Kosina, dobila glavna nagradu – pršut i vino! – i to s maksimalnih 50 bodova, dok je domaća skupina „Super Mario“ virske karnevalske udruge „Vizera“ došla do druge nagrade, vreće krumpira, kiselog kupusa, tuke i bačve vina, nakon što su žiriju prijetili izgonom i ovrhom! Tako im je žiri pod pritiskom neviđenom manipulacijom uvećao bodove sa 47 na 49, pa se skupina „Demografska slika Like“ s 48 pošteno stečenih bodova morala zadovoljiti trećerazrednom nagradom – kolutom sira i bačvicom vina. A dvije boce prvoklasnog viskija, umjesto poštenim i naivnim Česima iz „České Besede Končenice“ kojima je podvaljeno i rečeno da se nagrade dijele u susjednoj Privlaci, otišle su u ruke Riječanima: „Šišmišima“ iz slavnog „Čiketa“ i „Samarcandi“ – animacijskoj skupini za koju nitko živ nije ustanovio u što je bila maskirana. Da je sve ovo i više nego točno, potvrdio je menadžer programa Igor jelinić Toto upozoravajući na političnost žirija i dosljednu sklonost nedosljednosti. No, kada su svi vidjeli s koliko je sreće i veselja simpatični donjekosinski „Dedi“ dočekao proglašenje pobjednika, više nikomu nije bilo krivo. Zapravo, možda tek Slovencima iz Dornave koji su „ciganski“ pokušali odraditi posao ljubeći svakoga na dvije noge, dijeleći pare i kobasice, ali su prošle godine osvojenu titulu najboljih ipak morali prepustiti Ličanima.

Događaj je kao i sve dosadašnje na „Virskim maškarama“ organizirala destilacijska kompanija ljudskih napora, resursa i sinergije „Vir turizam“, pare i dinare isprsila je Općina Vir i privremena Vlada Maškarane Republike naziva „Vizera“, a ruku su dale općinske komune „Čisti otok s dva lica“, „Vir održiva energija“ i „Vir zaštita na radu“. Evo i popisa svih sudionika redom pojavljivanja pred žirijem: Mažoretkinje iz Gospića i Gradska glazba Gospić, Pčelice Bumbarosi iz Karlovca, Posedarje moje, Cigani Dornava, Samarcanda Rijeka, Čiket Rijeka, Česká Beseda Končenice, Dedi Donji Kosin, Demografska slika Like iz Ličkog Osika, Ninske ljepotice, Čevulje Škabrnja, Kan-Kan Sali, Anonimusi Zadar i Super Mario Vir. Svirala je grupa „Modus“ odsvakud samo ne iz Zadra, a pićima pri šanku, krafnama, čajem, kuhanim vinom i pašta-gulašom goste su posluživale Cice-Mice iz „Vir turizma“ i Juan Ćamilo Okac Zúñiga, desni bočni iz „Napolija“ na posudbi u virskom „Mornaru“. E, za kraj, sve je ovo zapisao vaš kronični malomišćanski kroničar.