III. VIRSKI TRIATLON

U nedjelju 14. listopada treće izdanje Virskog triatlona sa supersprint triatlonom i Kupom Hrvatske u olimpijskom triatlonu za žene i muškarce

VIRSKI TRIATLON POPRIMA KONTURE MEĐUNARODNE MANIFESTACIJE, PA SE USKORO MOŽDA ORGANIZIRA I POLUIRONMAN

Polako se slažu kockice oko III. izdanja Virskog triatlona, sada već tradicionalnog listopadskog natjecanja koje natjecateljski i simbolički označava kraj sezone za najbolje hrvatske triatlonce. Sve što se dosad imalo odraditi od Korčule na početku sezone, pa do Splita u sredini te subotnje Vrličke utrke i duatlona – odrađeno je, a ostalo je još samo staviti „točku na i“ te podijeliti kup medalje u olimpijskom triatlonu. Mjesto radnje je otok Vir, a datum nedjelja 14. listopada na dionicama plivačke staze u Virskom moru kod plaže Jadro, biciklističke oko Virskog prstena te trkačke uz naselja Centar, Radovanjica, Luka, Miljkovica, Prezida, odnosno u samoj završnici uz šetnicu i plažu Jadro. Discipline su ustanovljene na drugom, prošlogodišnjem izdanju Virskog triatlona: najatraktivniji olimpijski triatlon, potom supersprint triatlon i štafetna verzija iste discipline te ulična utrka na 5 kilometara. 
- Sve je isto kao prošle godine, a ista je i natjecateljska staza. Pokazala se kao najbolje rješenje za otok. Izuzetno je trkačka, ravna i brza, dok je ona biciklistička zaista prekrasna. Ide kroz prirodu, uzbudljiva je i vozi se po lijepom asfaltu - kaže direktor Virskog triatlona Ivan Pavić. Član je TK „Split“ pa triatlonski događaj na Viru može usporediti sa svim drugim triatlonima od spomenute Korčule do Vrlike.
- Mene je Vir fascinirao od prve utrke koju smo organizirali. Vir je prekrasna destinacija, a ljudi koji su u organizaciji ovog eventa zaista znaju svoj posao. Sve se odrađuje besprijekorno, pa Vir s pravom može razmišljati o organizaciji poluironmana, odnosno pravoj međunarodnoj manifestaciji koja može nadići okvire ne samo Hrvatske, već i Europe - misli Pavić čije razmišljanje nije bez rezona: sportašima su privlačne ekstremnije natjecateljske dužine, pa organizacija poluironmana ili nekakvog challengera jamči pristojnu masovnost i jači međunarodni karakter, dok je Vir u svojim natjecateljskim kapacitetima dovoljno prostran i za prihvat 600-700 ili čak tisuću bicikla na pozicijama izmjena.      
- Definitivno Vir ima takav kapacitet. Organizacija takvog događaja u perspektivi bi tražila još jaču organizaciju i zatvaranje cesta sa svih strana, ali bi s druge strane donijela vrhunski sportski događaj s kojim se može otvoriti ili zatvoriti sezona. Također moram istaknuti kako je Vir ujedno zaista prekrasna destinacija - poručuje Pavić najavljujući još jedno lijepo triatlonsko nadmetanje na otoku koje će i treći put okupiti sve najbolje što Hrvatska u ovom trenutku ima. 
Program III. Virskog triatlona počinje u subotu od 18 sati s podizanjem startnih brojeva, dok je u 20 sati svečano otvorenje natjecanja i tehnički brifing. Zajednička večera uz zabavni program predviđeni su od 20:30. U nedjelju od 8:30 je otvaranje zone izmjene i podizanje startnih brojeva, potom u 9:15 zatvaranje zone izmjene za supersprint triatlon i od 9:30 start supersprint triatlona (pojedinačno i štafetno, muškarci i žene). U 9:45 je zatvaranje zone izmjene za olimpijski triatlon, a od 9:50 predstartna procedura te u 10 sati start olimpijskog triatlona za muškarce. U 10:10 je start za žene u istoj disciplini, dok je start ulične trke na 5 kilometara predviđen za 12 sati. Dodjela nagrada, medalja i pehara bit će u 14 sati, nakon čega sve sudionike uz zajedničko druženje očekuje tradicionalna „Pašta party“.    

U NEDJELJU VRHUNSKI UVJETI ZA TRIATLON

Vremenska prognoza za nedjeljno triatlonsko jutro i prijepodne na Viru obradovat će najbolje hrvatske triatlonce: predviđa se slabi jugozapadnjak 11 km/h, odnosno umjereno valovito more zagrijano na oko 20 stupnjeva s istom ili nešto većom temperaturom zraka te sunčanim razdobljem tijekom cijelog dana. Vremenske prilike bit će idealne, vrhunske za žestoke borbe u olimpijskom triatlonu, supersprint triatlonu i utrci na 5 kilometara.

PONOVNO MEĐUNARODNO NATJECANJE
Mađar Csongor Lehmann iz Tiszaujvarosa 19-godišnji je nadareni triatlonac koji se kao prvi ovogodišnji međunarodni natjecatelj prijavio na III. Virski triatlon. Po ITU World Rankingu Lehmann je 198. triatlonac na svijetu s četiri pobjede i sedam postolja u karijeri, a ovo će mu biti prvi nastup na otoku. Mađar inače nije prvi međunarodni natjecatelj; prošle godine nastupilo je četvoro triatlonaca iz Herceg Novog u Crnoj Gori, a uz bosansko-hercegovačke i slovenske triatlonce, virskom natjecanju dali su međunarodni karakter.

POBJEDNICI I REKORDI VIRSKIH TRIATLONA
Na prva dva izdanja Virskog triatlona u supersprint triatlonu i olimpijskom triatlonu pobjede su odnijeli najjači hrvatski triatlonci. Prije dvije godine trijumfirao je prvak Hrvatske Jacopo Butturini iz TK „Zadar“, a godinu kasnije još jedan hrvatski triatlonski šampion, Matija Lukin iz gornjostubičkog TK „Rudolf Perešin“. Butturini je pobijedio nakon 750 metara plivačke dionice na plaži Jadro, vožnje biciklom po Virskom prstenu u dužini od 20 kilometara i trčanja 5 kilometara u konkurenciji 74 natjecatelja u vremenu 57:12, dok je Lukina nakon 1,5 kilometara plivanja, 40 kilometara vožnje biciklom i 10 kilometara trčanja s vremenom 1:56:16, ili svega osam minuta slabije od olimpijskog rekorda, prvi prošao ciljem na virskoj rivi. Šampionski naslov u sprint triatlonu 2016. godine otišao je u ruke Sonje Škevin iz zagrebačkog TK „Swibir“ koja je supersprint triatlon odradila u vremenu 1:05:44, dok je 2017. bila najbolja i u olimpijskom triatlonu kada je oprala konkurenciju s vremenom 2:16:26. Silvije Tomac iz TK „Maksimir“ pobijedio je u utrci na 5 kilometara prošle godine s vremenom 15:21, dok je na I. Virskom triatlonu 2016. godine trijumfirao Srđan Oršulić iz TK „Split“ ostvarivši vrijeme 16:26. Petra Koceić, također iz splitskog triatlonskog kluba, bila je najbolja u konkurenciji žena s vremenom 21:25 prije dvije godine, a 2017. pobjedu je odnijela Maja Negovanović iz splitskog „Marjana“ s vremenom 21:31. Ukupno je na I. i II. Virskom maratonu u svim disciplinama i natjecanjima nastupilo 330 triatlonaca i trkača.