2. VIRSKI KARNEVALIĆ

U petak 2. Virski karnevalić

NA VIR DOLAZI VIŠE OD TISUĆU MALIŠANA I NJIHOVIH TETA IZ CIJELE ZADARSKE ŽUPANIJE!

Više od tisuću mališana iz cijele Zadarske županije, njihovih odgojiteljica, stručnih suradnika i roditelja sudjelovat će na najmasovnijem karnevalskom okupljanju koje je otok Vir ikad vidio! Povorke koje će se u petak od 10 sati kao Eskimi, Voće, More, Sladoledi, Sportaši, Navijačice i mnogi drugi okupiti na Trgu svetog Jure, nakon defilea otokom pridružit će se omiljenoj pjevačici Minei na Ljetnoj pozornici kako bi svi zajedno sudjelovali u slavlju na 2. „Virskom karnevaliću“. I dok se svi drugi brižljivo pripremaju za put do Vira u nekom od 18 autobusa koje će mališane dovesti do otoka, domaće snage iz Dječjeg vrtića „Smješko“ – domaćina i suorganizatora s destinacijskom menadžment kompanijom „Vir turizam“ – s nestrpljenjem čekaju na početak kako bi pokazali što su pripremili.
A virski mališani će izborom kostima, maski i koreografijom svima predstaviti dio virske tradicije, odnosno ispričati priču o tomu kako se nekad davno živjelo i što se sve radilo na otoku. Prošle godine najmlađi Virani bili su mali znanstvenici koji su cijelu Ljetnu pozornicu pretvorili u prah i pepeo, a ove godine predstavit će se – kao stari virski pastiri i ovce! „Vraćamo se tradiciji, jer kako vrijeme čini svoje pomalo zaboravljamo doba koje je nekad bilo. Zato svima želimo pokazati dio svoje prošlosti i običaja, odnosno ispričati kako su naši stari živjeli i od čega su živjeli“, kaže ravnateljica Jagoda Radović otkrivajući kako će 58 vrtićke djece iz „Smješka“ zajedno sa svojim tetama biti ovčice u pratnji jedne pastirice s vretenom, jednim psom ovčarom i jednom neizostavnom – crnom ovcom. „Tada se živjelo bez mobitela, interneta, crtića i svega što čini naš suvremeni svijet. I nama će ova priča biti novo upoznavanje virske tradicije“, još kaže Radović.
Za sve je sudionike „Virskog karnevalića“ općinsko poduzeće „Vir turizam“ osiguralo sendviče, krafne i sokove, a posluživat će ih djelatnici restorana „Kotarina“ na Ljetnoj pozornici. Sponzor manifestacije, kao i svih petotjednih karnevalskih događanja, je Općina Vir.

VIRSKE PASTIRICE S VRETENOM Nekad su se, upoznaje nas ravnateljica Radović sa starim virskim običajima, drva na Vir donosila iz podvelebitskog mjesta Barić Drage. Dva brata brodom su prevozila drva za ogrjev i brojne predmete od drva, a pristajali su u Biskupljači u starom virskom naselju Lozice. Uz pomoć dva punta drva su se prebacivala s broda na virsko kopno, a potom kupovala na kilograme, odnosno najčešće jedan ili dva kvintala. Osim drva za ogrjev, Virani su kupovali bačve, vretena i sve drugo što se za domaćinstvo moglo napraviti od drva. Vretena su Viranke poslije koristile dok su čuvale ovce, a dio te priče uprizorit će nam najmlađi Virani.

SUDJELUJE 919 MALIŠANA IZ CIJELE ZADARSKE ŽUPANIJE Čak 24 povorke iz 23 dječja vrtića cijele Zadarske županije i Osnovne škole „Posedarje“ s ukupno 919 malih sudionika u povorci predstavit će se na 2. „Virskom karnevaliću“, a evo tko će sve biti na Viru: „Bambi“ Zadar, „Biograd“, „Cvit“ Sveti Filip i Jakov, „Ćok“ Tkon, „Gardelin“ Pakoštane, „Latica“ Zadar, „Maslačak“ Zadar, „Morska vila“ Nin, „Paški mališani“ Pag, „Potočnica“ Zadar, „Ribica“ Zadar, „Sabunić“ Privlaka, „Tratinčica“ Zadar, „Val“ Zadar, „Vrapčić“ Zadar, „Zlatna lučica“ Sukošan, „Zvjezdice“ Zemunik, „Zvončić“ Poličnik, „Pinokio“ Zadar, „Vruljica“ Zadar, „Grigor Vitez“ Zadar, „Višnjik“ Zadar, „Smješko“ Vir i OŠ „Posedarje“.

KARNEVALIĆ TROSTRUKO MASOVNIJI OD PROŠLOGODIŠNJEG Gotovo trostruko više sudionika bit će na 2. „Virskom karnevaliću“, što znači kako je prošlogodišnje okupljanje najmlađih maškara svima ostalo u lijepom sjećanju. Prvi put sudjelovalo je 327 Mickeya, Minni, građana Ujedinjene Europe, potom Pingvina i drugih stanovnika Sjevernog i Južnog pola, Svemiraca, Olafa, Svena, Kristofa, Elzi, Ani, Malih prinčeva i Ruža te Ribica i Klaunova iz Zadra i Nina. Nastupili su i oni malo stariji iz plesnog „Studio 1" Obrtničke škole „Gojko Matulina“, a pamtimo njihovu koreografiju iz glazbenog spota Michaela Jacksona „Thriller".