Previous Next

GASTRO EDUKACIJA

 

GASTRO EDUKACIJA

Poznati chef Dario Kapović radi na novom à la carte meniju restorana Kotarina

PONUDA KOTARINE BIT ĆE U DUHU TRADICIONALNIH DALMATINSKIH JELA, ALI KAO INOVATIVNA KUHINJA S VRHUNSKIM NAMIRNICAMA

Bavette s plodovima mora, carpaccio od hobotnice, riblja gregada, tagliatelle sa svježim tartufima, špageti s grdobinom, cherry rajčicama i koromačem, točada od junećeg filea s paštom, svinjski lungić s mozzarellom, pileći i juneći burgeri, biftek u umaku od tartufa ili tagliata od junećeg filea na posteljici od rikole – samo su neki od gastro specijaliteta koji će se uskoro naći u ponudi restorana Kotarina. Novi à la carte meni za najpoznatiji virski restoran sastavlja Viranin Dario Kapović, kuhar jednog od najbolje ocijenjenih i najuglednijih zadarskih restorana Bruschetta, a od polovice ovog tjedna Kapović je počeo i s programom edukacije za pripremanje ovih delicija. Iskusni virski kuhari Anđelka Levak kao šefica kuhinje Kotarine, potom Nataša Glavan, Mile Krnčević i Rajka Dražić pretočit će nakon edukacije stečeno znanje u novu i ekskluzivnu restoransku ponudu. Cilj ove edukacije i planiranog à la carte menija, kaže nam voditelj hrane i pića u restoranu Kotarina Petar Bitanga, jest osvježiti jelovnik, dati mu dodatnu gastronomsku dimenziju i zadovoljiti zahtjevnije goste, a taj je posao povjeren vrhunskom virsko-zadarskom kuharu.

- Napravit ćemo osvježenje restoranskog jelovnika i prilagoditi ga da bude u duhu tradicionalnih dalmatinskih jela. Istovremeno gostima treba biti prihvatljiv kako cijenom, tako i kvalitetom - kaže chef Kapović. Vrhunskog okusa u Kotarini svakako neće nedostajati, pogotovo što će različita jela biti obogaćena ekstravagantnim ukusom zadarskih tartufa slavnog tartufara Ivice Mataka. Mikrolokacije na kojima se može pronaći imaju maksimalan okus, posebnost i svjetsku jedinstvenost, pogotovo crni tartuf perigord.

- Lokalni tartufi spremljeni na više različitih načina zaista će biti novost za ponudu restorana, a ujedno i značajna gastronomska inovacija za otok Vir. Inovativni ćemo biti i kada su u pitanju hladna predjela, ali uvijek u duhu tradicije i podneblja. Bitno je da gost koji dođe s kontinenta može uživati u okusu i mirisu Dalmacije, odnosno da se susretne s jelom koje se spravlja od vrhunskih lokalnih namirnica - ističe Kapović osnovnu ideju menija. No to nikako ne znači kako će mnogima omiljeni restoranski standardi poput mesne plate otići u povijest.

- Dobit ćemo na kvaliteti i ekskluzivnosti, jer ćemo takve plate puniti vrhunskim fileima i posebnim umacima umjesto jednostavnim kobasicama i mesom s roštilja. Želimo dobiti zadovoljnog gosta iza kojega na pjatu neće ostati ništa - poruka je chefa Kapovića. Stav virskog i zadarskog chefa podržava i voditelj restorana Joško Vučetić.

- Iznimno nam je zadovoljtsvo što je Dario Kapović voditelj edukacije za naše kuhare, jer je riječ o vrhunskom chefu i našem Viraninu. Također ćemo dobiti na dodatnoj kvaliteti ponude jela i pića, što je značajan korak za naš restoran - zaključio je Vučetić. Program edukacije virskog kuharskog tima iz Kotarine za pripremu delicija iz novog menija trajat će više tjedana, a sjajno se uklopio na održane tečaje koje je šefica kuhinje i vrsna slastičarka Levak ranije bila pohađala kod slavnog Davida Skoke.

ZA PRSTE LIZATI: TARTUFI, BRANCINI, TOČADE, KOVAČI…

Prvog dana edukacije dominirala su jela s tartufima, dok je drugog dana na meniju bila uglavnom riba. Pašta s grdobinom, cherry rajčicom i koromačem, potom točada od junetine s farfallom, brancin file s pireom od celera te kovač s pireom od batate – okretali su se na tavama restorana Kotarina uz vodstvo chefa Kapovića i pomoć virskih kuhara. Za brzi zalogaj ponuđena je bruschetta s tartarom od tune i dodatkom avokada. Izgledalo je primamljivo, a okus je bio još bolji.


Ispis