DANI ZADARSKE ŽUPANIJE

DANI ZADARSKE ŽUPANIJE

Dječji vrtić Smješko predstavio se u Kneževoj palači na izložbi »Županijo, sretan ti rođendan« s osam kreativnih radova virskih mališana i njihovih odgajateljica.

 

IZLOŽBOM DOMINIRA PREKRASAN VIRSKI MOST NAPRAVLJEN OD KARTONA, KAMENA, STIROPORA, FOLIJE I ŠTIPALICA

 

S osam kreativnih radova s prepoznatljivim motivima otoka Vira na Danima Zadarske županije predstavio se Dječji vrtić Smješko, a posebno mjesto izložbenog prostora edukativne dvorane Kneževe palače u Zadru pripalo je sjajnoj kreaciji Virskog mosta. Napravljen od kartona, konopa, obojene aluminijske folije, komada kamena, stiropora i obojenih štipalica, Virski most dominirao je vrckavom maštovitošću kojom su virski mališani iz skupine Leptirića i njihove odgajateljice ukrasili poznati virski simbol. No nisu ni kamena Kaštelina ili slika Lanterne zaostajali za Virskim mostom, kao niti drugi radovi virskih Bubamara i Mravića napravljeni tehnikom tuša u boji na staklu, akrilnih boja na staklu ili luckasti mozaik od CD-ova na platnu.

- Dobro smo se pripremali za rođendan naše županije, pa smo radili gotovo tri tjedna – kažu nam ravnateljica Smješka Julijana Begonja, pedagoginja Marina Grbić i odgajateljica Romana Budija koje su na Danima Zadarske županije pohodile Kneževu palaču. Osim sudjelovanja na izložbi radova kao konačnoj procjeni učinjenoga, cilj ove radionice bio je i upoznavanje samog otoka.

- Djeca su puno naučila o Viru i još uvijek uče, jer ga ne poznaju dovoljno. Virski most je najpoznatiji virski simbol, no Kaštelina im je nešto manje poznata. Zato je ovo bila prilika da nešto naučimo o otoku na kojemu živimo - naglašava odgajateljica Budija. Izložba u Kneževoj palači u Zadru traje do 7. svibnja, organizirana je na pozivni natječaj Narodnog muzeja Zadar „Županijo, sretan ti rođendan“, a edukativni prostor Kneževe palače u kojemu se nalaze dječji radovi otvoren je u vremenu od 9 do 18 sati.  

FOTO: DV Smješko & Virski list

VIR TURIZAM DOBIO OZNAKE SAFE TRAVELS I SAFE STAY IN  CROATIA

VIR TURIZAM DOBIO OZNAKE SAFE TRAVELS I SAFE STAY IN CROATIA

Siguran i ugodan boravak turista i gostiju na otoku Viru

 

VIR TURIZAM DOBIO OZNAKE SAFE TRAVELS I SAFE STAY IN CROATIA

Destinacijska menadžment kompanija Vir turizam dobila je Safe Travel sigurnosnu oznaku Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) i nacionalnu sigurnosnu oznaku Safe Stay in Croatia, čime je turistima omogućena turistička ponuda u kojoj se primjenjuju Protokoli za siguran boravak u Hrvatskoj.

Ove oznake na jedinstvenoj naljepnici dimenzija 14,5 x 29 koristit će se na istaknutim mjestima – ulaznim vratima, recepcijama i slično – kako bi gostima otoka Vira bilo vidljivo da objekti Vir turizma poštuju propisane Protokole za siguran boravak u Hrvatskoj. Riječ je rezidencijalnom objektu Villa Lanterna s pet zvjezdica, restoranu Kotarina, Turističkoj agenciji Vir turizam te plažnim barovima Mul, Maritimo i Marinero.

VIR BRINE

Na prvoj ovogodišnjoj akciji darivanja krvi na Viru pristupila su 84 darivatelja uz pridržavanje epidemioloških mjera. Tijekom četiri sata akcije krv je darovalo 66 članova i prijatelja virskog UDDK-a.

UDDK »VIR« REKORDER JE ZADARSKE ŽUPANIJE, NJEGOVIH STOTINJAK ČLANOVA POSVEĆENO DJELUJE I U VREMENU KORONE

Prva ovogodišnja akcija darivanja krvi na Viru okupila je sinoć čak 84 člana i prijatelja Udruge dragovoljnih darivatelja krvi Vir (UDDK Vir), a njih 66 uspješno je darovalo krv. Tako je unatoč otežanim uvjetima zbog poštivanja epidemioloških mjera – odvojenog mjerenja temperature, testiranja krvi i mjerenja tlaka u šatoru – ova tradicionalna akcija u travnju bila najuspješnija i najmasovnija u Zadarskoj županiji od trenutka izbijanja krize uzrokovane koronavirusom. Zajedno s božićnom akcijom darivanja koja je imala slične brojke, virski UDDK imao je na dvije akcije ukupno 162 člana i prijatelja udruge koji su pristupili akcijama te 132. onih koji su uspješno odradili akciju.

- Prezadovoljan sam, pogotovo zbog činjenice kako imamo zavidnu masovnost u vremenu korone te da smo prvi u Zadarskoj županiji za prva četiri mjeseca ove godine. To nam puno znači i dodatno nas motivira - kaže predsjednik virskog UDDK-a Goran Vicković. Dodatan razlog za lijep osjećaj nakon odrađenog posla ogleda se također i u podatku kako je čak 15 novih ljudi pristupilo akciji darivanja. Neki su prvi put darovali krv, a bilo je i onih koji su akciju darivanja prvi put odradili na otoku Viru, iako su dosad već pravi veterani među darivateljima. Jedan od njih je Mario Hudoletnjak iz Koprivnice koji je dosad 70 puta darovao krv, a sa suprugom Suzanom iz Varaždina, koja je šest puta uspješno sudjelovala na akcijama, prvi put je to napravio u virskoj općinskoj vijećnici. Mario i Suzana doselili su se na Vir u listopadu lanjske godine, dokazujući kako se priča o vrlo posebnom otoku u Hrvatskoj daleko čuje.

- Nemamo svoju nekretninu na otoku, pa živimo u naselju Radovanjica u iznajmljenoj kući. Ostavili smo svoje obiteljske kuće i doselili se na Vir, jer nam je to bila velika želja. Ljepše nam je i zdravije boraviti na otoku u okruženju čistog mora i još čišćeg zraka s ugodnom klimom. Vir je predivan otok, mjesto je lijepo, a ljudi su vrlo srdačni i gostoljubivi - ne štedi gospođa Suzana komplimente na račun nove životne sredine. Želja da se što prije zbliže s domaćim ljudima te da se uklope u otočnu sredinu, rezultirala je zapošljavanjem gospodina Marija u općinskom poduzeću Vir održavanje na mjestu električara, dok će se Suzana posvetiti njihovom domaćinstvu.

- Dala sam otkaz nakon 33 godine rada u prehrambenoj industriji kako bi došla na Vir. Sada ću uživati kao domaćica na Viru, ali kako želim biti aktivna, odmah smo pristupili akciji darivanja krvi - poručuje ova novopečena Viranka varaždinskih korijena.

Uz besprijekornu organizaciju virskog UDDK-a i sponzorstvo Općine Vir, koji predstavljaju temeljnu strukturu cjelokupnog humanitarnog djelovanja na otoku Viru, ovu su virsku proljetnu akciju podržali Crveni križ iz Zadra s mladim volonterima, Odjel transfuzije Opće bolnice u Zadru sa svojim uvijek vrijednim i posvećenim liječničkim timom, destinacijska kompanija Vir turizam i grafičko-dizajnerski studio Žipančić.hr, a doprinos akciji dala je virska cvjećarna Zara donacijom 50 ruža.

- To je naša tradicija. Na svakoj proljetnoj akciji darivanja ženama dijelimo ruže - zaključuje predsjednik Vicković izražavajući poruku zahvalnosti. Proljetnu akciju darivanja pomogli su još članovi i volonteri virskog UDDK-a Alida Cvitkušić, Ljiljana Kapović, Lana Juko i Alen Glavan.

OKVIR: VIRSKI VETERANI DARIVANJA

   Veterani darivanja krvi na Viru i dobitnici Priznanja za nesebično djelovanje i dugogodišnji humanitarni rad, nisu ni ovaj put zakazali, pa smo tako sinoć zabilježili rekordera Željka Obradovića koji je u kolovozu prošle godine ostvario jubilarno 100. darivanje, Ljiljana Kapović već je premašila brojku od 50 darivanja, a nakon šest godina pauziranja zbog zdravstvenih razloga, akcijama darivanja vratio se i Željko Bonato koji će u prosincu na sljedećoj akciji ostvariti okruglih 60 darivanja.  

Previous Next

SPALJEN VIRSKI KARNEVAL

SPALJEN VIRSKI KARNEVAL

Na kraju je bilo kako su Virani obećali: nije nestalo selo, a nisu nestali ni običaji. Makar u reduciranom izdanju Virani su po drevnoj tradiciji i običaju koji seže najmanje tri stoljeća unazad, uprizorili Virske maškare. Iako nije bilo organizirane manifestacije i uobičajenog šušura, odnosno masovnog posjećivanja virskih domaćina uz pjesmu i druženje, a niti predaje ključeva vlasti Maškaranoj Republici, Virani su u nedjelju u manjim skupinama do dvadesetak osoba obilazili virska naselja Centar, Torovi i Lozice, a potom su u utorak na završnom spektaklu karnevalske procesije spalili Karnevala (Krnju) – kako na Viru zovu glavnog krivca za sve otočne nedaće.

Previous Next

BEACH BAR NA MULU

Dana 26.03.2021. otvoren je beach bar Na mulu.

Nakon duge zimske pauze u lijepim vremenima uživajte u svome najdražem piću sa pogledom na more svaki dan od 08:00 - 20:00 h

 

 

 

 

Previous Next

GASTRO EDUKACIJA

 

GASTRO EDUKACIJA

Poznati chef Dario Kapović radi na novom à la carte meniju restorana Kotarina

PONUDA KOTARINE BIT ĆE U DUHU TRADICIONALNIH DALMATINSKIH JELA, ALI KAO INOVATIVNA KUHINJA S VRHUNSKIM NAMIRNICAMA

Bavette s plodovima mora, carpaccio od hobotnice, riblja gregada, tagliatelle sa svježim tartufima, špageti s grdobinom, cherry rajčicama i koromačem, točada od junećeg filea s paštom, svinjski lungić s mozzarellom, pileći i juneći burgeri, biftek u umaku od tartufa ili tagliata od junećeg filea na posteljici od rikole – samo su neki od gastro specijaliteta koji će se uskoro naći u ponudi restorana Kotarina. Novi à la carte meni za najpoznatiji virski restoran sastavlja Viranin Dario Kapović, kuhar jednog od najbolje ocijenjenih i najuglednijih zadarskih restorana Bruschetta, a od polovice ovog tjedna Kapović je počeo i s programom edukacije za pripremanje ovih delicija. Iskusni virski kuhari Anđelka Levak kao šefica kuhinje Kotarine, potom Nataša Glavan, Mile Krnčević i Rajka Dražić pretočit će nakon edukacije stečeno znanje u novu i ekskluzivnu restoransku ponudu. Cilj ove edukacije i planiranog à la carte menija, kaže nam voditelj hrane i pića u restoranu Kotarina Petar Bitanga, jest osvježiti jelovnik, dati mu dodatnu gastronomsku dimenziju i zadovoljiti zahtjevnije goste, a taj je posao povjeren vrhunskom virsko-zadarskom kuharu.

- Napravit ćemo osvježenje restoranskog jelovnika i prilagoditi ga da bude u duhu tradicionalnih dalmatinskih jela. Istovremeno gostima treba biti prihvatljiv kako cijenom, tako i kvalitetom - kaže chef Kapović. Vrhunskog okusa u Kotarini svakako neće nedostajati, pogotovo što će različita jela biti obogaćena ekstravagantnim ukusom zadarskih tartufa slavnog tartufara Ivice Mataka. Mikrolokacije na kojima se može pronaći imaju maksimalan okus, posebnost i svjetsku jedinstvenost, pogotovo crni tartuf perigord.

- Lokalni tartufi spremljeni na više različitih načina zaista će biti novost za ponudu restorana, a ujedno i značajna gastronomska inovacija za otok Vir. Inovativni ćemo biti i kada su u pitanju hladna predjela, ali uvijek u duhu tradicije i podneblja. Bitno je da gost koji dođe s kontinenta može uživati u okusu i mirisu Dalmacije, odnosno da se susretne s jelom koje se spravlja od vrhunskih lokalnih namirnica - ističe Kapović osnovnu ideju menija. No to nikako ne znači kako će mnogima omiljeni restoranski standardi poput mesne plate otići u povijest.

- Dobit ćemo na kvaliteti i ekskluzivnosti, jer ćemo takve plate puniti vrhunskim fileima i posebnim umacima umjesto jednostavnim kobasicama i mesom s roštilja. Želimo dobiti zadovoljnog gosta iza kojega na pjatu neće ostati ništa - poruka je chefa Kapovića. Stav virskog i zadarskog chefa podržava i voditelj restorana Joško Vučetić.

- Iznimno nam je zadovoljtsvo što je Dario Kapović voditelj edukacije za naše kuhare, jer je riječ o vrhunskom chefu i našem Viraninu. Također ćemo dobiti na dodatnoj kvaliteti ponude jela i pića, što je značajan korak za naš restoran - zaključio je Vučetić. Program edukacije virskog kuharskog tima iz Kotarine za pripremu delicija iz novog menija trajat će više tjedana, a sjajno se uklopio na održane tečaje koje je šefica kuhinje i vrsna slastičarka Levak ranije bila pohađala kod slavnog Davida Skoke.

ZA PRSTE LIZATI: TARTUFI, BRANCINI, TOČADE, KOVAČI…

Prvog dana edukacije dominirala su jela s tartufima, dok je drugog dana na meniju bila uglavnom riba. Pašta s grdobinom, cherry rajčicom i koromačem, potom točada od junetine s farfallom, brancin file s pireom od celera te kovač s pireom od batate – okretali su se na tavama restorana Kotarina uz vodstvo chefa Kapovića i pomoć virskih kuhara. Za brzi zalogaj ponuđena je bruschetta s tartarom od tune i dodatkom avokada. Izgledalo je primamljivo, a okus je bio još bolji.

footer logo